Legat Stevana Kragujevića u Muzeju istorije Jugoslavije

U Muzeju istorije Jugoslavije 1. aprila 2015. održana je svečanost i konferencija za štampu, povodom potpisivanja Ugovora o daru, i osnivanja Legata poznatog jugoslovenskog i srpskog fotoumetnika i fotoreportera Stevana Kragujevića.

Na osnovu donacije Tanje Kragujević, umetnikove kćeri, dokumentarna građa Muzeja biće obogaćena sa 6000 crnobelih negativa i 1500 fotografija, koje je Kragujević, kao agilni fotoreporter, Direkcije za informacije pri vladi SFRJ, potom Tanjuga, a posebno “Politike”, i brižan čuvar fotodokumentacionog blaga, ostavio kao svedočanstvo o društveno-političkim zbivanjima, kulturnom i umetničkom životu druge polovine prošlog veka, i počeka novog, u nekadašnjoj Jugoslaviji, kao i u Srbiji, i u Beogradu.

Ovo je prva faza saradnje Tanje Kragujević i Muzeja istorije Jugoslavije, budući da će Legat i dalje biti obogaćivan novim prilozima.

Ugovor o osnivanju Legata potpisale su, u prisustvu prijatelja, saradnika Muzeja, i znatnu pažjnu medija, gđa Neda Knežević, direktorka MIJ, i Tanja Kragujević, umetnikova kći.